Tisztelt Érdeklődő!

A kortársak által Nagy Háborúnak nevezett első világháborút joggal nevezhetjük a múlt század egyik legnagyobb katasztrófájának. Az 1914 nyarától 52 hónapon keresztül dúló öldöklő küzdelem méretben és emberáldozatokban minden addigi képzeletet felülmúlt. Eltörött a világ tengelye „és nincsen az a cigánykovács, aki össze bírná kalapácsolni” írta a kortárs Tömörkény István.

„A mostani háború a cigányt is megváltoztatta. Nem mondom, hogy veleszületett leleményességét parlagon hevertetné, de abból a restségből és gyávaságból, mely az adomabeli cigányt jellemzi, most nem sokat árul el. A cigány nemcsak nagyon jól bevált katonának, hanem sok esetben nagy bátorságról is mutat példát. Sok cigány elvitte a háborúba a hegedűjét és nehéz napokon, mikor fáradtság, hideg már nagyon megviselte a csapatot egy-egy nótával felvidította katona-társait. Hogy pedig mily sokat ér egy jókedvű, dalos fickó a csapatban, aki tréfával és csapongó dalaival lelket önt mindenkibe, - arról akár külön fejezetet lehetne írni.”

A Nagy Háború elfeledett cigány katonáit bemutató kiállításunk e fejezetet igyekszik megírni. Célunk, s egyben legfontosabb feladatunk: hirdetni a névtelen hősök, a kicsiny szürke vértanúk dicsőségét, akiket mindenki elfeledett, akikről senki sem beszél, de akiknek csontjaiból emelkednek a nagy hadvezérek diadalkapui és győzelmi oszlopai…

Honlapunk lehetőséget biztosít az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgálatot teljesítő cigány katonák mindennapjainak megismerésére, elmélyülésre, kutakodásra. Segítséget nyújt a cigány nemzetiségi népismeret és történelem tantárgy oktatásához. Gondolatébresztő mind a pedagógus, mind a gyermek számára. Lehetőség a téma projektszerű feldolgozására, a Nagy Háború mélyrehatóbb vizsgálatára. Ezzel hozzájárul a cigány tanulók identitástudatának erősítéséhez.

Petrovánszki Norbert, elnök

Az Egyesületről

A HANGADÓ Egyesület

A HANGADÓ Egyesület (Zsáka, Hajdú-Bihar megye) fő célja az Észak-alföldi régióban élő emberek, ezenbelül a fiatalok mindennapi életének segítése, hátrányaik csökkentése, iskolai felzárkóztatása, iskolánkívüli képzése, munkaerő-piaci integrációja. A fiatalokon keresztül a családok segítése, hazai és nemzetközi programokon való részvétel által integrációjuk elősegítése. Fő célkitűzésünk uniós programok segítéségével kinyitni a világot a fiatalok számára, megmutatni, a szűkebb pátriájukon túli lehetőségeket.

Az Egyesület szeretné, ha programjain keresztül a fiatalok olyan értékekkel gazdagodnának, mint a tolerancia-elfogadás, hagyományőrzés, környezetünk védelme, egészségtudatos életmód, a tanulás fontossága, a munkaerő-piac ismerete. Ezen értékek mentén a HANGADÓ Egyesület az elmúlt két évben ERASMUS+ programokat valósított meg, melyek közül a Safe and sound elnevezésű nemzetközi ifjúsági csereprogramunk alkalmával 30 fiatal (spanyol, olasz, észt, lengyel, magyar) bevonásával foglalkoztunk  biztonságunkkal,  a háborúk kialakulásának okaival, a béke megőrzésének feltételeivel.

Hosszabbtávú célunk a hazai civil társadalom erősítése, nemzetközi kapcsolatok építése. Sajnálatos módon a dél-bihari térségben kevés civil szervezet működik, szeretnénk ezt az űrt kitölteni és elhozni Európát az itt élő fiataloknak. Terveink között szerepel a Berettyóújfalui Járásban egy civil hálózat kiépítése ezen kevés civil szervezetek között, együtt sikeresebbek lehetünk.

Image

Nyomtatott

Kiadványaink

Image

„Hegedűvel és puskával”

Scholtz Róbert Gergely: „Hegedűvel és puskával” – A Nagy Háború elfeledett cigány katonái (1914-1918).
HANGADÓ Egyesület Zsáka, 2018.
Image

Plakát

Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen
Image

Meghívó

Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen

Támogatóink

A honlap az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg.
www.elsovilaghaboru.com

Kiemelt támogató

Szakmai támogatók

Levéltár

Könyvtárak